ЕГ "Проф. д-р Асен Златаров", град Хасково

Училищен вестник

Всичко интересно събрано на едно място

ЕГ радио

Място за изяви и развитие на умения

Добри педагогически практики

64 квалифицирани преподаватели и лектори

Избор от възможности

Чужди езици, биология, химия, математика, ИТ, предприемачество

За нас

Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” - път към осъществяване на мечтите!

ДОБРЕ ДОШЛИ!

През всичките 50 години на своето съществуване Езиковата неизменно е едно от най-привлекателните училища в Хасково, с най-силно присъствие в обществения и културния живот на града.

ИСТОРИЯ

През учебната 1970/1971 година в Първа гимназия с преподаване на руски език в Хасково са открити паралелки с немски език. Обучението си започват 57 ученици.
Със Заповед № Д – 1 на министъра на народната просвета от 10. IV. 1971 г. паралелките с преподаване на немски език се обособяват в самостоятелна политехническа гимназия. На 15. IX. 1971г. 167 ученици от подготвителен и осми клас прекрачват прага на новооткритата Политехническа гимназия с преподаване на немски език.
През 1982/1983 година се въвежда обучение по английски език като първи чужд език и училището вече е Политехническа гимназия с преподаване на немски и английски език.
През 1983 година се въвежда обучението по френски език.
През 1983 година гимназията е преименувана в Единно средно политехническо училище.
През 1984 година името е променено на Единно средно политехническо училище с преподаване на чужди езици.
През 1985 година гимназията приема името на проф. д-р Асен Златаров – изтъкнат учен химик, творец и всеотдаен общественик.
На 18. XII. 1986 година е открита новата сграда на ЕСПУ „Проф. д-р Асен Златаров“.
През учебната 1991/1992 година ЕСПУ “Проф. д-р Асен Златаров” става Гимназия с преподаване на чужди езици “Проф. д-р Асен Златаров”.
Със заповед на министъра на образованието ГПЧЕ „Петко Каравелов“ и ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ се преобразуват в една гимназия - ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“, считано от 01.VII.2000г.
През учебната 2009/2010г. в гимназията се въвежда обучение по испански като първи чужд език. От 2009/2010 година в училището се въвеждат униформи – ярък отличителен знак за всяко престижно учебно заведение. На 6.VII. 2017 година със заповед на министъра на образованието и науката училището се преименува на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.
Започнало като самостоятелна гимназия със 167 ученици през далечната 1971 година, днес училището е най-утвърденото и най-желаното учебно заведение в Хасковска област. В него през учебната 2020/2021 година се обучават 912 гимназисти.
В 50-годишната история Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”са завършили 6846 ученици, реализирали се успешно не само в България, а и по целия свят.
"Идеалът всякога побеждава, стига да е смислен, висок и човечен...!"
Асен Златаров
Проф. д-р Асен Златаров е роден в Хасково на 4 февруари 1885 г. в семейството на Христо Златаров - участник в националноосвободителното движение, адвокат, кмет на града и народен представител. От малък изучава руски и френски. Като юноша чете в оригинал руските революционни демократи и френските поети.Истински чиста и морална личност, със заразяващ идеализъм и всеотдайност.
Завършва химия в Женева и специализира в Мюнхен. Доктор е на Гренобълския университет, професор и доктор в Софийския университет. Уважаван и ерудиран преподавател в Софийския университет. Автор на над 660 научни публикации, статии, книги, литературни и литературно критически статии и есета.
Една от най-интересните културни фигури в живота на България от 20-те и 30-те години на XX век. Пример за истинска енциклопедична личност. Голям хуманист, демократ, патриот, чийто живот е в служба на народа и Родината. Науката е неговата страст и неговото кредо в живота.
Химн
на Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”

Животът тук е нова стъпка
към бъдното с дързостта,
със знание и оптимизъм
да завладеем ний света.

Потомци на Златаров,
водени от примера, от мъдростта,
от думите му вдъхновени,
за да оставим ний следа.

И горди сме със свойта сила,
с порива на младостта,
красиви, смели, устремени -
такива иска ни светът.

Потомци на Златаров,
водени от примера, от мъдростта,
от думите му вдъхновени,
за да оставим ний следа.

ПРОФИЛИ

Профилирано обучение

Постижения

Нашите големи постижения

Counter Discussion

64

Учители

6

Профила

900

Ученици

3675

Олимпийци

Новини

Всичко най-интересно в ЕГ "Проф. д-р Асен Златаров", град Хасково

Прием на ученици в 8. клас за учебната година

Вижте повече за нашите учебни програми и планове

Прочети повече

Съобщения

Важни неща от нас за вас

Съобщение 1 тест
юни 8, 2023

Съобщение 1 тест тект текст

Съобщение 1 тест тект текст

Съобщение 1 тест тект текст

Съобщение 1 тест тект текст