Събота 27, Ноември 2021г.

ПАТРОН

Проф. д-р Асен Златаров е роден в Хасково на 4 февруари 1885 г. Следва химия в Женевския университет (1904-07). През 1908 г. става доктор по химия и физика в Гренобълския университет. Учителства в Пловдив. Специализира в Мюнхен (1909-1910). Редактира списанията „Химия и индустрия“ и „Природа и наука“ и библиотеките „Натурфилософско четиво“ и „Наука и живот“.

От 1924 е извънреден, а от 1935 редовен професор в Софийския университет. Автор е на литературни статии, стихове, лирична проза и един роман. В периода (1925-1927) е член на литературния кръг „Стрелец“. Сътрудничи на литературната периодика през 30-те години. Активен участник е в Българския народен морски сговор.

Проф. Асен Златаров участва в създаването на Комитет за защита на евреите, заедно с вдовицата на държавника Петко Каравелов – обществената деятелка Екатерина Каравелова, писателя Антон Страшимиров, проф. Петко Стайнов и др. Тогавашните вестници „Мир“ и „Слово“ публикуват статии срещу изградения комитет, като пишат, че не е работа на България, още повече на отделни граждани, да се бъркат в делата на велика Германия. На 3 юли 1933 г. е осуетено събрание, на което лектори са Екатерина Каравелова и Антон Страшимиров. 


СИМВОЛИ

Утвърдени символи на училището са училищната униформа, училищното знаме, логото и училищният химн
 

ТРАДИЦИИ

Традиционни за училището празници са:
1.    Патронен празник
2.    Фашинг карнавал
3.    Хелоуин
4.    Седмица на франкофонията
5.    Испанска фиеста
6.    Коледно и пролетно благотворително парти
7.    Изпращане на абитуриентите от випуска
8.    Годишна продукция на извънкласните форми

Сподели: